VIDEO | Părintele Emil Cărămizaru: ”Ne adunăm, la miezul nopții, să primim Lumina de la Sfântul Mormânt al Domnului, care devine mormânt al Învierii”

Publicat: 15/04/2023, 09:00

Învierea Domnului, cea mai veche și cea mai mare sărbătoare a creștinătății, este ziua în care Iisus Hristos a coborât din împărăția cerului ca să ne aducă bucuria în locul deznădejdii și să dea omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice. Părintele Emil Cărămizaru, parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București, a vorbit, pentru Gândul, despre mărturia puterii imense pe care o are Mântuitorul.

„Noi trecem prin această perioadă a celei mai sfinte săptămâni din anul calendaristic bisericesc având conștiința limpede că sub această tristețe asumată și împărtășită vine Învierea, vine bucuria și atunci bucuria noastră este într-o stare latentă. Nu suntem descumpăniți și nici deznădăjduiți pentru că știm că dincolo de orizont se vede lumina cea mare a Învierii lui Hristos. Îl vedem pre Hristos cu brațele deschise, îmbrățișându-ne. Am mai spus și o repet, învățătura bisericii este cea care ne aduce la liman. Biserica este a lui Dumnezeu și este asumată de El. Aceasta este biserica mea, spune Mântuitorul, pe care porțile iadului nu o vor birui pe ea. Și dacă-i făgăduința lui Dumnezeu, așa va fi.

Știind că noi suntem trupuri vii, în biserica biruinței și a Învierii se spulberă tot răul și moartea este moartă în vecii vecilor, pentru că a biruit-o Hristos prin jertfa sa și ne întrebăm și noi, împreună cu El, unde-ți este, moarte, boldul tău, te-a biruit pentru totdeauna Hristos. Ea nu mai există și există o viață fără de sfârșit. Iar această viață fără de sfârșit, această viață infinită nu este un plictis etern, este o lucrare mai presus de puterea noastră de a cuprinde și de a înțelege.

Dacă am înțelege și am știi cine suntem, splendida creația lui Dumnezeu, cu rost în toate, atunci n-am mai fi descumpăniți, n-am mai fi deznădăjduiți, nu am mai fi depresivi, nu ne-am mai simți singuri niciodată, pentru că totdeauna cu noi este Dumnezeu”, a spus parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou.

„Primim lumină de la Sfântul Mormânt, care devine un mormânt al Învierii”

Părintele Cărămizaru spune că slujba de Înviere este o bucurie deplină. Aceasta are loc în afara lăcașului de cult, acolo unde preoții oferă lumina sfântă.

Ne adunăm, la miezul nopții, pâlcuri de suflete, cu lumini aprinse, primind Lumina Sfântă din Cetatea Sfânta a Ierusalimului, de la Sfântul Mormânt al Domnului Iisus Hristos, care, iată, devine un mormânt al Învierii.

Mormântul este dedicat morților, dar mormântul lui Hristos este mormântul vieții și al Învierii. Și atunci, și mormintele noastre sunt morminte ale Învierii, ale celor care ne asumăm credința în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Lumina ce este chiar Hristos, simbolizează pe Hristos și o punem nu numai la candelele din casele noastre, ci și undeva sufletele noastre, ca acolo să rămână aprinsă și să fim și noi săvârșitori de fapte bune, de împlinirea voii prea bunului și prea frumosului nostru Dumnezeu.

Este o slujbă specială ce se face mai întâi în afara sfântului lăcaș, în fața bisericii, unde preoții dau lumină și cântă împreună cu poporul întreg: «Hristos a Înviat din morți/ Cu moartea pe moarte călcând/ Și celor din morminte/ Viață dăruindu-le». Apoi, se continuă cu Sfânta Liturghie din această preasfântă și luminoasă zi – de la miezul nopții până spre ora dimineții -, în sfântul lăcaș, rugându-l pe Hristos să aducă mai multă pace sufletelor noastre.

Dacă pacea ar fi în sufletele tuturor, de acolo răsare lumină pentru întreaga umanitate”, a mai spus părintele Emil Cărămizaru.

„Dumnezeu este cel care ne salvează și ne dă posibilitatea să fim fericiți”

Părintele ne îndeamnă să petrecem aceste zile cumpătat, pentru că doar așa putem avea cu adevărat o reală mulțumire sufletească.

„Important este ca noi să ne înțelegem menirea și să înțelegem acest demers iubitor al Fiului lui Dumnezeu, care se coboară din slava sfântă a împărăției infinite a cerului ca să ne îmbrățișeze pe noi, cocoțat pe o cruce, pe Golgota, acolo unde cu sângele său preacurat spală întinăciunea lumii.

Dumnezeu este cel care ne salvează și ne dă posibilitatea să fim fericiți, că asta vrea de la noi. Iubirea este necuprinsă. Există în teologie o interpretare pe care noi o numim perihoreză, preființă a lui Dumnezeu în ființa unică a lui Dumnezeu. Persoanele sunt într-o simbioză și comunică între ele. O parte din Tatăl este pe cruce, o părticică din Tatăl, care este infinită ca și din duhul. Participă întreaga Treime pentru că este Dumnezeu în plenitudinea sa, Cel unic în ființă și în trei ipostasuri.

Dumnezeu în Treime slăvit dă lumii șansa de a fi fericită. Acesta este demersul cel mai important pe care îl face în istorie Dumnezeu cu lumea, ca să o salveze, să dea o altă perspectivă, să ne dea șansa de a scăpa de traume, să ne dea șansa de a scăpa de frici, de a scăpa de stăpânirea întunericului ce aduce întotdeauna durere cruntă și, fiind lipsa lui Dumnezeu, este lipsa iubirii însăși.

Să petrecem aceste zile așa cum se cuvine, fără excese, nici alcool, nici alte lucruri care ne despart pe noi de duhul acestor sfinte sărbători. Și așa să rămână de-a pururi, pentru că atunci vom avea cu adevărat o mulțumire sufletească reală și vom trăi deplin aceste sărbători și aceste sfinte clipe din viața noastră în modul cel mai adecvat”, a mai spus parohul Bisericii Voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București, transmițând tuturor creștinilor ”Hristos a Înviat!”.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului. „Să cinstim jertfa iubitoare a lui Dumnezeu și să așteptăm cu nădejde lumina Învierii”

EXCLUSIV VIDEO | Săptămâna Mare: Ce ar trebui să facem înainte de a lua Lumină și când este a doua Înviere

VIDEO EXCLUSIV | Părintele Vasile Ioana, despre minunea de Paște din Biserica Sfântului Mormânt: „Am pus lumina la stomac ca să-mi vindec ulcerul și de atunci nu m-a mai durut niciodată”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
UNGURII au luat foc. Au anunțat chiar din România: Nu permitem
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
×